Trådprodukter för många syften

Trådprodukter är starka produkter skapade av metalltråd, vilket möjliggör flexibilitet och kreativ design.

Tråd av olika material kan användas för allt möjligt, och just metalltråd är praktiskt då man är ute efter lätta men starka produkter som dessutom ska kunna formas till alla möjliga modeller. Trådprodukter används inom en rad olika områden, exempelvis så är gallerhyllorna i kylskåpet gjorda av tråd liksom stängsel, och många hyllor och ställ i butiker. Idag finns så finns det effektiva tekniker som kan forma tråd av alla metaller till alla dessa produkter, och många fler, till ett mycket bra pris.

Hur arbetar man med tråd?
Ordet tråd för tankarna till något lätt och mjukt, som man kan snurra runt fingret. Trådar gjorda av metall är dock inte fullt så lätthanterliga, även om de relativt sätt är mycket flexibla, utan det krävs speciella maskiner för att forma dem. När man skapar trådprodukter gör man det först och främst genom bockning, vilket är en teknik där kraftfulla verktyg böjer tråden till olika vinklar eller former. Detta görs i en så kallad bockningsmaskin och med denna kan man ta fram allt från en enkel rak tråd till runda och mer avancerade former. Ju enklare design desto lägre blir produktionskostnaden, men generellt sätt är bockning en mycket billig metod. Beroende på produkttyp och volym kan man forma tråden både med manuella och semiautomatiska maskiner samt med CNC-styrda maskiner som drivs av avancerad datorteknik och är nästan helt självgående.

Ytterligare metoder
När man tillverkar produkter av tråd använder man sig av raka, rörliknande trådar eller tråd som kommer på rulle. Det finns tråd av järn, stål, koppar och i stort sett alla andra metaller, och valet av tråd beror dels på produktens syfte och dels på vilket utseende man är ute efter. Utöver själva bockningen, där en form böjs till, behövs även andra typer av metallbearbetning för att slutprodukten ska vara så snygg och hållbar som möjligt. Exempelvis kan delar behöva kantpressas och sedan kan olika bockade trådar svetsas samman för att skapa en slutprodukt. Oavsett vilka moment som behövs är detta något som planeras tillsammans av kund och företag utifrån ritningen, där man ibland också kan skapa prototyper för att på så sätt komma fram till effektivast möjliga produktionsteknik.

Multifunktionellt och hållbart
Den som gillar kreativitet har mycket att vinna på att jobba med tråd, och trådprodukter är en marknad i särklass när det gäller variation av modeller och användningsområden. Letar man inredningsmöbler av god kvalitet, som är lätthanterliga och dessutom billiga finns det inte mycket bättre än metalltrådar, eftersom de kan anpassas efter varje kunds specifika design utan att man behöver tänka kring hållbarhet. En luftig hylla gjord av ett minimum med tråd har samma styrka som en kompakt metallprodukt och samma motstånd mot slitage. Dessutom satsar man alltid på fina ytor hos en metallprodukt, och det finns flera ytbehandlingar som kombinerar skydd med skönhet. Genom förzinkning slår man två flugor i en smäll och ser till att produkten har bästa skydd mot fukt, repor och annat slitage och samtidigt får en glans som håller länge.

Välkommen

Vill du veta hur trådbearbetning fungerar? Vi hoppas att du ska få vettiga svar, tips och idéer på hur man bearbetar tråd här på tradbearbetning.n.nu.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)