Mångsidighet med trådbockning

Trådbockning är en teknik för att böja metalltråd och på så sätt skapa metallprodukter för många olika användningsområden. Allt från silversmycken till trådgaller.

Vid metalltillverkning måste man alltid söka efter flexibla lösningar, så att man på bästa sätt kan omvandla även den mest asymmetriska och kreativa design till en funktionsduglig produkt. Dagens industriverkstäder är experter på att finna sätt att utnyttja metallernas mångsidighet och skapa produkter av varierande utseende och för en mängd syften, och samtidigt hålla kostnaderna till ett minimum. En metod som används för att skapa produkter av tråd kallas trådbockning, och med denna teknik är det bara fantasin som sätter gränserna.

En form för möjligheter
En av de stora fördelarna med att jobba med material i trådform är hur pass lätthanterliga de blir. Även om metalltråd naturligtvis väger bra mycket mer än exempelvis plasttråd så är denna tråd jämförelsevis enklare att hantera än stora metallstycken som även de används inom verkstadsindustrin. Fortfarande måste man dock ha maskiner och robotar som kan transportera och lyfta trådrullarna som är minst sagt massiva. Alla som någon gång har använt ståltråd för att göra julpyssel eller smycken vet hur enkelt man kan böja och bända tråden för att anpassa den till en viss form. De metalltrådar som används inom industrin fungerar på samma sätt, dock krävs mycket mer än muskelkraft för att forma dem. Den teknik som används kallas trådbockning och är ett effektivt sätt att få till alla typer av former.

Bockning
De maskiner som är bäst lämpade att forma metalltråd kallas bockningsmaskiner. Dessa kan se olika ut och anpassas efter olika syften, de kan bland annat skapa rör och böja plåtstycken i exakta vinklar eller böja till små metallkomponenter som är delar i möbler. När det gäller bockning av tråd kan man använda i stort sett vilken metall som helst, stål och järn är vanliga alternativ, och maskinerna kan hantera tråd i olika dimensioner, från omkring en halv millimeter upp till ungefär tjugo. Vid bockning matas helt enkelt tråden fram till ett verktyg som med stor kraft pressar den i en serie olika vinklar och till slutklipper av den färdigbockade biten tråd, och börjar om från början med nästa tråd-bit som matas fram. På detta sätt kan man skapa mycket stora volymer av delar som antingen är färdiga komponenter eller med ytterligare bearbetningar kan fogas eller svetsas samman till en produkt.

Teknik för framtiden
Trådbockning är idag en mycket effektiv metod att skapa möbler och annat av tråd, och det är mycket tack vare maskinernas kapacitet. En gång i tiden var de manuella och krävde mer konstant mänsklig inblandning för att styra verktygen och se till att resultaten blev exakta, men idag har datorteknik underlättat arbetet ordentligt. För att styra bockningsmaskinen måste operatören först och främst översätta en ritning, som innehåller måtten för slutprodukten, till numrerade koder i ett datorprogram. Detta datorprogram översätter sedan koderna till maskinen i form av arbetsmoment. På så sätt automatiseras hela processen och maskinen utför med exakthet samma moment tills man uppnått önskat antal exemplar. Produktionstiden blir på detta sätt mycket kort, och leder till billiga trådprodukter av god kvalitet.

Välkommen

Vill du veta hur trådbearbetning fungerar? Vi hoppas att du ska få vettiga svar, tips och idéer på hur man bearbetar tråd här på tradbearbetning.n.nu.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)